Papryka Słodka Płatki
Opis
PAPRYKA
Capsicum annuum
NAZWA BOTANICZNA: Pieprz turecki
INNE NAZWY: papryka słodka;
Owoc krzewu Capsicum annuum, sprowadzonego na Węgry przez Turków, to łagodna odmiana pieprzu tureckiego. Po usunięciu z owoców rdzenia i nasion miąższ jest suszony, a następnie mielony na proszek o charakterystycznym, silnie czerwonym zabarwieniu.
SMAK I ZAPACH
Papryka występuje w odmianach od łagodnych do ostrych, o słodkim smaku z lekką nutą goryczki.
W KUCHNI
Dla Węgrów Papryka stała się przyprawą narodową, obficie dodawaną do słynnego gulaszu, potrawek i dań drobiowych. Często spotykamy ją w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Uprawy jej występują w Hiszpanii w Andaluzji i Estremadurze oraz w Portugalii.
W odróżnieniu od papryki zmielonej jej smak jest bardziej wyczuwalny dający o sobie znać w każdej potrawie . Dodana do dania po 2 minutach mięknie.
Stanowi doskonały dodatek do gulaszy oraz wszelkich sosów.
Idealnie pasuje do nadziewanych mięs i rolad mięsnych.
Stosowana jest także do zup, serów.
Bibliografia:
S. Morris, "Przyprawy świata", Warszawa 2003r.
Waga: 70g
Kraj pochodzenia: CHINY
PRODUKT POSIADA ATEST KONTROLI JAKOŚCI
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed promieniami słonecznymi.
Produkt może zawierać śladowe ilości selera i gorczycy.